Tips & tricks voor je eerste surfles

Area's, Sport, surfen  /   - 

“Leren surfen op Bali”, dat staat bij velen op de bucketlist. En dat is ook niet zo gek, want het is natuurlijk al een feestje om enkel op Bali te zijn, maar de golven zijn er ook nog een heel goed om te (leren) surfen. Maar onderschat het niet hoor, want surfen is topsport. Ben jij van plan binnenkort op een surfplank te kruipen? Dan geven we je in deze blog graag wat tips & tricks, want een goed begin is het halve werk!

Deze blog is geschreven door gastblogger en pro surfer in spé NinaRosa Juffermans, die zelf vier maanden op Bali woonde als copywriter, designer en websitebouwer.

Je board waxen

Beginner boards hoef je niet te waxen, die hebben een zachte bovenkant. Maar als je een betere surfer wordt en hard boards gaat surfen, moet je wel regelmatig waxen. Zelfs als je elke keer een board huurt, is het belangrijk om te weten hoeveel wax je nodig hebt en hoe je moet waxen. In dit filmpje kun je zien hoe je een nieuw board waxt. Dan zijn er ook nog verschillende soorten wax, afhankelijk van hoe warm het is. Deze surfer legt het je uit met een heerlijk Australisch accent. 

Rek- en strekoefeningen

Het is je bij gym vroeger vast wel verteld: een warming up is super belangrijk. Surfen is heel intensief dus een goede opwarming van je spieren is noodzakelijk. Kijk om je heen hoe andere surfers zich opwarmen. Check de volgende dag ook waar je toch een beetje spierpijn hebt en probeer daar volgende keer wat meer oefeningen voor te doen. De Amerikaanse Scott Adams legt uit hoe je snel kunt opwarmen en waarom.  surfen retreat batu bolong, canggu, bali

De goede locatie uitkiezen

Heb je weleens gehoord van Magic Sea Weed? Het is dé website en app (te downloaden in de appstore) waar surfers kijken naar welk strand ze moeten en wanneer. Het klonk voor mij allemaal heel onbekend,  met eb en vloed en windrichtingen enzo, maar eigenlijk is het vrij simpel. Surf naar www.magicseaweed.com of gebruik de app op je telefoon en selecteer het strand waarover je informatie wilt hebben via het dropdown menu. Als je niet weet welke welke stranden bij jou in de buurt zitten, kun je Google Maps gebruiken. Leuk om als beginner deze app een beetje te verkennen. Maar ga je echt voor het eerst het water op? Ga dan vooral niet alleen maar met een leraar. 

Final tips

  • Neem dus eerst een paar lessen. Heb je wel al eens in een ander land gesurfd? Neem toch wat lessen, want de golven zijn hier heel anders. 
  • Laat je telefoon thuis. Het enige wat je eigenlijk nodig hebt zijn slippers (ik doe zelfs zonder, maar dat is minder verantwoordelijk als je op de motor zit) en een sarong. Je sleutel verstop je dan in je sarong. Alles wat je meer meeneemt, kan alleen maar gestolen worden. Als je een board op het strand huurt, kun je wel je spullen meenemen. Dan drop je dat bij de verhuurder.
  • Zorg voor goede surfkleding. Dit is een proces van trial and error. ‘Gewonen’ bikini’s zijn af te raden, die zijn nu niet bestemd tegen hoge en krachtige golven. Een badpak is het beste maar ook hier moet je oppassen dat je borsten niet ontbloot worden als er een golf tegen je aan komt. Ben je van plan echt veel te surfen? Investeer dan in een surfsuitje. Merken als Billabong, Ripcurl en Roxy hebben genoeg keuze! Kijk maar!
  • Loop niet met je leash (touwtje aan je board). Sommigen vinden het fijn om de leash in het water om te doen. Ik doe het altijd een stukje voor het water zodat ik mijn board nog onder controle heb. daisy, surfen

Zo, nu ga je niet geheel als leek te water, maar weet je een beetje hoe en wat bij je eerste les!

Succes, en vergeet vooral niet te genieten!

Liefs NinaRosa

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: