Hoewel ik mij nog nooit onveilig heb gevoeld in Bali, heb ik inmiddels voldoende vervelende verhalen gehoord om een artikel aan het onderwerp ‘veiligheid in Bali’ te wijden. Hierbij mijn 3 belangrijkste tips voor veiligheid in Bali. Please, luister er naar…

3 x tips voor veiligheid in Bali

Geen tasjes op de scooter

Draag nooit, echt nooit een crossover tasje om je schouders of erger, alleen het hengsel om je schouder. Er zijn helaas criminelen actief die je inhalen op je scooter/fiets en het tasje van je schouder rukken. Zelfs een stevige leren band weten zij kapot te trekken. Als het ‘goed’ afloopt ben je enkel je tasje kwijt, loopt het slecht af, dan lig je zelf op straat met de nodige verwondingen.

De oplossing: een stevige rugzak. Maar beter nog, bewaar alles in de buddy van je scooter (de klep van je zadel).

Geld en pinnen

Regelmatig worden pinautomaten geskimd. Dat wil zeggen dat criminelen op de een of andere manier je pincode weten te ontcijferen en je pinpas gelezen/gekopieerd wordt. Dit is mij al twee keer gebeurd en ook mijn vriend laatst. Let dus overdreven goed op bij het pinnen van een geldbedrag in een automaat.

De oplossing: je pincode overdreven goed afschreven. Of, geen idee of het werkt, het is mij ook maar vertelt, eerst een keer bewust een foute pincode intoetsen en daarna pas de juiste. Men zegt dat ze de eerste pincode ‘aflezen’. Dus als die fout is, zou het niet moeten kunnen gebeuren. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Helm op scooters en motoren

Ik zie veel, heel erg veel, toeristen zonder helm door Bali crossen. En ik heb al heel, heel erg veel, ongelukken zien gebeuren. Met afschuwelijke afloop. Ook voor mij is/was de verleiding soms groot om geen helm te dragen, want ‘het is toch maar een stukje van 2 minuten’. Maar ik dwing mij zelf om altijd een helm te dragen, ook op die korte stukjes. Het verkeer in Bali is op zijn zachtst gezegd hysterisch druk. Daarbij rijdt men links, wat altijd wennen is. Veel toeristen zijn niet gewend op een scooter te rijden dus hebben de skills van een peuter op een driewieler. Gevaarlijk dus. En tot slot zijn er heel erg veel toeristen die dronken deelnemen aan het verkeer. Ze zijn in vakantiestemming, gaan op stap en drinken een paar Bintangs te veel en stappen toch op de scooter. Je snapt, geen helm, alcohol, een druk verkeer en links rijden zijn helaas te veel ingrediënten voor ongevallen. Dus luister naar deze verstandige oma: HELM OP.

Mountainbike daisy, jatiluwih, retreat, veiligheid in bali
Zelfs op de mountainbike een helm op. Safety first!
Foto: Liza van Hal

BewarenBewaren

BewarenBewaren