Als je op vakantie gaat naar Bali, durf ik te wedden dat je ook voor het zonnetje gaat. Ik in elk geval wel! Hoewel die het overgrootte deel van het jaar schijnt, is dat niet altijd het geval.

Ik krijg heel vaak de vraag: ‘He, kan ik beter in die of die maand naar Bali? Of beter dan en dan?’ Een goed antwoord hierop blijft lastig, want garanties met het weer heb je nooit. Echter zijn er natuurlijk wel gemiddelden van het klimaat op Bali te meten en die wil ik graag met je delen. Ik ben natuurlijk geen Piet Paulusma en als het weer anders besluit te doen dan mijn adviezen luiden, hoop ik niet dat je het mij kwalijk neemt. Je kunt hooguit de Balinese goden vragen waarom het niet zo zonnig was!

Klimaat op Bali

Het klimaat op Bali is een tropisch regenwoud klimaat. Het kent twee seizoenen. Het regenseizoen en het droogteseizoen. In het regenseizoen valt er vaak (soms wel iedere dag) een bui en de luchtvochtigheid ligt dan een stuk hoger. Zweten dus! De rest van het jaar is het droge seizoen. Dat betekent echt heel erg weinig regen!Mountainbike, jatiluwih, retreat

Temperatuur

De temperatuur op Bali is vrij constant. Al komen er wel wat verschillen voor:

  • het zuiden is warmer dan het noorden.
  • ook in de bergen is het een stuk kouder. Jasje mee dus als je vulkaan gaat beklimmen!

Verder merk ik dat de avonden in juli en augustus wat koeler zijn. Een dun truitje of bloesje kan dan fijn zijn. Maar veel meer heb je niet nodig. Ik heb vaak alleen mijn vliegtuig outfit met lange mouwen en pijpen bij me en dat draag ik in principe alleen in het vliegtuig. Op Bali echt alleen maar kort, luchtig en bikini’s!

Regenseizoen op Bali

Over het algemeen kun je zeggen dat het regenseizoen op Bali ergens in november begint en tot ongeveer april aanhoudt. Dat wil niet zeggen dat het 24/7 regent. Het kan ook dan droog zijn. Zeker in de maanden november en maart. Maar de kans is wel een stuk groter op flinke regen. Soms zijn de regenperiodes erg lang, maar het gaat voornamelijk om de frequentie (bijvoorbeeld elke dag een bui) en de intensiteit (namelijk stortbuien!).

Tip: altijd een poncho in de buddy van je scooter! Je vertrekt met zon en 5 minuten later kan de lucht zwart zijn en een mega bui naar beneden kletteren. Voordeel: als het weer stopt ben je in 10 minuten weer droog omdat de temperatuur zo weer lekker aangenaam is.

Dit handige plaatje vond ik elders op internet!

klimaat op bali
Bron: What to do in Bali

Mijn advies qua weer

Omdat ik veel op Bali kom zou ik ook in het regenseizoen gaan. Zo was mijn eerste Bali trip ooit in oktober: alleen maar strakblauw en zon. Een maand later kwam ik terug in december tot half januari. Af en toe wat regen, soms een paar dagen zon, zon en zon. Maar inderdaad, wel veel meer regen dan in de zomermaanden.

Als je maar 2 of 3 weken op Bali bent en geen regen wilt, dan zou ik je niet adviseren in december, januari en februari te gaan. Ik zou november en maart wel aandurven.

Maar goed, zoals ik net al zei: garanties krijg je nooit. Ik heb ook wel eens een paar flinke buien in mei en september gehad. En december vorig was vrijwel geheel zonnig. Je ziet… NIETS ZO VERANDERLIJK ALS HET WEER….

bingin strand, klimaat op bali
Dit wil je natuurlijk elke dag zien op Bali!

xxx Daisy

BewarenBewaren