Must read –> online magazine Nyepi!

Beauty & Relax  /   - 

Dat ik hartstikke gek ben op Bali dat is wel duidelijk. Wie I Love Health volgt, weet dat ik nog een andere grote liefde heb en dat is -tromgeroffel- Ibiza. Wat is dat toch met deze twee eilanden? Waarom zijn er zoveel mensen tot over hun oren verliefd op zowel Bali als Ibiza?! Wie kan dit beter uitleggen dan Lauri Berkhoudt van One Day Retreat Ibiza én online magazine Nyepi.

Even voorstellen

Lauri: “Tijdens mijn yogadocentenopleiding op Gili Meno, ofwel de kleinste van de Gili’s… Dienden wij ons op een originele manier voor te stellen. Niet het standaard rondje van wie je bent én waar je vandaan komt, maar met drie feiten waarvan er twee waar zijn en één een leugen is. Dit speel ik ook graag in de kroeg met onbekenden, want dat is toch veel leuker dan ehmmm mijn naam is Lauri, geboren in Amsterdam, maar ik woon op Ibiza! Nou daar komen ze:

1) Als klein meisje vertelde ik al dat ik later in Spanje zou gaan wonen.
2) Ik ben gek op de kleur roze, mijn vriend wordt daar weer helemaal gek van.
3) De haai is mijn lievelingsdier en ik zie mezelf als de haaienfluisteraar.

Het Balinese nieuwjaar als inspiratie

Kan jij de leugen eruit halen? Eén en drie zijn juist. Inmiddels woon ik ook echt in Spanje én heb ik al vijf keer een onderonsje met soms wel honderd haaien tegelijk gehad. Naast Bali, heeft ook Gili Meno een speciale plaats in mijn hart, net zoals Nusa Lembongan. Eigenlijk kun je zeggen dat ik vooral gek ben op de kleinere eilanden rondom Bali én op het eten. Mijn god, dat eten. Dat mis ik wel hoor op Ibiza. Waarbij ik nog vaak droom over de tempeh bij Warung Bu Mi in Canggu. Al is het nooit mijn wens geweest om er daadwerkelijk te gaan wonen. Dat was wel anders toen ik in 2016, na een week vakantie op Ibiza gevierd te hebben, het eiland weer moest verlaten. Huilen als een lek zwembad toen ik het vliegtuig instapte. Ik wilde niet weg. Inmiddels woon ik ruim twee en een half jaar op Ibiza én heb ik tijdens de lockdown een platform voor nieuwsgierige mensen opgericht. Met als belangrijkste bron van inspiratie: Nyepi ofwel de Dag van de Stilte, waarmee het nieuwe jaar op Bali wordt ingeluid. Hier schrijf ik over spirituele onderwerpen, maar dan lekker nuchter én met een flinke dosis zelfspot.

Guru’s en gekkies

Ooit hoorde ik de volgende zin: ‘’Het dagelijks leven op Bali is één groot ritueel.’’ Van de offerbakjes, tot hoe Balinezen zich voortbewegen. Het is magisch om dit als westerling van een afstand te aanschouwen én om er meer over te leren. Daarbij is Bali de plek om een retreat te volgen én dit geldt ook voor Ibiza. Allebei de eilanden lijken als magneten te werken voor yogi’s, healers en al dan niet zelfbenoemde guru’s of juist mensen die meer bezinning zoeken. Waarbij anderzijds deze twee plekken ook een flink aantal personen aantrekken die ergens vandaan vluchten, omdat ze het in eigen lang verpest hebben. Dit zijn de gekkies, de schuinsmarcheerders en de oplichters. En met gekkies bedoel ik niet de geinige gekkies (waaronder ik ook val), maar de narcisten en andere ongure types. Ooit van de term Bali- of Ibiza cowboy gehoord? Nou dan weet je nu wie daarmee worden bedoeld. Al stelen ze niet je paard, maar wel je bitcoins of je hart.

Twee van de meest spirituele plekken op aarde

Als behoorlijk nieuwsgierig wezen stuitte mijn aandacht op leylijnen. Nee, dit zijn geen tan-lijnen, abs-lijnen of lijnen die sommige mensen graag op een spiegel neerleggen. Leylijnen zijn energiebanen die door onze aardkorst lopen. Wanneer deze elkaar kruisen, wordt dit een krachtplek genoemd. Nu is het toeval (of bestaat toeval niet), dat de meest bijzondere tempels, historische highlights en spirituele plekken op aarde, zich allemaal op dezelfde leylijn bevinden. Om een voorbeeld te geven; deze leylijn loopt van Stonehenge tot de Grote Pyramide in Egypte en Machu Picchu. Onder Bali lopen maar liefst zes leylijnen en ook Ibiza scoort hoog wat dit betreft én tel daar de Es Vedra nog eens bij op. Dit rotseiland nabij Ibiza staat zelfs in de top-3 van meest energetische plekken ter wereld. Wat is het nu dus toch met zowel Bali als Ibiza? Misschien is het antwoord niet: It Was Written in the Stars, maar It Was Written in the Ley Lines. Nu maar hopen dat we snel weer kunnen gaan, want wonende op Ibiza, mis ik toch ook echt mijn andere grote liefde; Bali.”

Tipje van de I Love Bali redactie –> lezen dat prachtige Nyepi magazine! En volg Nyepi op instagram voor je dagelijkse dosis op inspiratie op de Gram! Wij zijn fan!

one day retreat ibiza, bali, lauri berkhout

Liefs, Lauri en team I Love Bali

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: