Must visit // ‘s Werelds eerste bamboe school: Green School Bali

Area's, More Bali, ubud, yoga  /   - 

Romy is net als wij verliefd op Bali. Met haar groene hart weet ze vaak net die plekjes te vinden die een andere, minder toeristische kant van het prachtige eiland laten zien. Op I Love Bali deelt ze unieke must-visits en duurzame travel tips. 

Een school als must visit? Yes! Want deze inspirerende plek is uniek. Green School Bali is ’s werelds eerste bamboe school; een school zonder muren, midden in de jungle en volledig gericht op een duurzame toekomst. Een walhalla voor iedereen die geïnteresseerd is in hoe we bewuster met de aarde  om kunnen gaan.

Green school Bali
Bron: Beautiful Places for Lovers

De eerste keer dat ik foto’s van Green School onder mijn neus kreeg ging mijn groene hart meteen sneller kloppen. Kinderen die leren ín de natuur, i.p.v. alleen over de natuur. Kinderen die niet alleen leren rekenen en schrijven, maar zich elke dag bezighouden met duurzaamheid en ondernemerschap. En yoga als vast onderdeel van het lesprogramma… Can I go back to school please?!

Green School

Green School Bali is in 2008 geopend met 90 leerlingen. Inmiddels zijn dat er bijna 500 met nationaliteiten van over de hele wereld. Het is een concept bedacht door de Canadese John Hardy en zijn vrouw, geïnspireerd door Al Gore’s film ‘An Inconvenient Truth’.

De hele school is gemaakt van natuurlijke materialen en is zoveel mogelijk om de natuur heen gebouwd, zonder het natuurlijke ecosysteem te verstoren. Zo’n 30% van de energie die verbruikt wordt, komt van zonne-energie. De rest wordt opgewekt door hydro-energy, mede dankzij de Agung rivier waar de school naast gebouwd is. Er is een waste-management centre en een eigen compost station. Toegegeven: de eerste keer naar het eco-toilet gaan is even wennen 😉

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Green School (@greenschoolbali) op

Kids met groene vingers

De school heeft een tuin waar de kinderen groente en fruit verbouwen (ik kan amper een plant in leven houden ..) en zelfs een boerderij met kippen, koeien en varkens. De kinderen worden volledig meegenomen in het systeem en de circulaire oplossingen. Ze leren er niet alleen over, maar zijn er onderdeel van en worden vooral ook uitgedaagd om zelf met oplossingen te komen. Dat heeft o.a. al geleid tot schoolbussen die op biodiesel rijden. De middelbare school scholieren waren het zat dat er zoveel kinderen met de auto naar school kwamen, dus besloten ze er iets aan te doen. En van die gebruikte biodiesel wordt weer zeep gemaakt. Hoe tof is dat?!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Green School (@greenschoolbali) op

Guided Tour

Het is zo’n bijzondere plek, van de architectuur tot het onderwijs. Maar eigenlijk moet je het gewoon met eigen ogen zien. Als je Green School Bali wilt bezoeken dan zijn er iedere dag guided tours, ook in het weekend. Deze duren 1 – 1,5 uur. Een volwassene betaalt 130.000 IDR (ongeveer €8) die rechtstreeks naar de scholarships voor Balinese kinderen gaat.

Je vindt Green School Bali op Jl. Raya Sibang Kaja, Banjar Saren, 80352  Badung, Bali. Vanaf zowel Canggu als Ubud is het een klein half uurtje rijden naar Green School Bali.

Welke plekken op Bali inspireren jou?

Liefs, Romy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: